Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Προς: Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
κ. Λοβέρδο Ανδρέα και
Υφυπουργό κ. Μπόλαρη Μάρκο


Το Δ.Σ. του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α. Αιτωλ/νίας συνήλθε εκτάκτως στις 16/9/2011 με αφορμή την ανάρτηση του νέου σχεδίου νόμου με τίτλο «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κέντρα Αποκατάστασης, αναδιάρθρωση του Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις» και ομόφωνα αποφάσισε την ριζική διαφωνία για τη μετονομασία του σε Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης και την ένταξη του στο Γεν. Ν. Αγρινίου καθότι η επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας δεν επιτυγχάνει τους στόχους που στηρίζει η αιτιολογική έκθεση σε σχέση με τη διατήρηση και τη βελτίωση του υφιστάμενου επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.
Τα υπό σχεδιασμό Κέντρα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης όπως αποτυπώνονται στο κεφ. Β’, άρθρα 10, 11 και ιδιαίτερα στο άρθρο 12, ουσιαστικά καταργούν το μεγάλο μέρος από τις μέχρι τώρα παρεχόμενες υπηρεσίες του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α. προς τα άτομα με αναπηρία. Ιδιαίτερα δε τις υπηρεσίες πρόληψης, πρώιμης παρέμβασης και κυρίως τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και κοινωνικής αποκατάστασης. Ειδικότερα για το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α. Αιτωλ/νίας που ιδιαίτερα επιτυχώς παρείχε αυτές τις υπηρεσίες όλα αυτά τα χρόνια, παρ’ ότι δεν είχε οργανισμό λειτουργίας και τούτο δεν οφειλόταν στο κέντρο αλλά στην αμέλεια της Πολιτείας.
Το νέο νομοσχέδιο καταργεί την υφιστάμενη δομή, ακυρώνει τα μέχρι τώρα σχέδια που με πολύ κόπο υλοποιούνται και διακόπτει τις μέχρι τώρα παρεχόμενες υπηρεσίες ημερησίως σε περίπου 60 Α.με.Α. της περιοχής μας.
Οφείλουμε να σας θυμίσουμε ότι απορυθμίζει και αποσυντονίζει το δίκτυο των εθελοντών που καθημερινά στηρίζουν το κέντρο και τους φορείς της πόλης.
Αφού το ΚΑΦΚΑ εντάσσεται στο ΕΣΥ και το οποίο απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και θα είναι κέντρο αποκατάστασης γιατί το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α. Αιτωλ/νίας δεν το τοποθετείτε να παραμείνει ως αυτόνομη δομή που να απευθύνεται στα Α.με.Α.;
Αποτέλεσμα του νέου σχεδίου νόμου είναι τα Α.με.Α. να μη λαμβάνουν καμία στήριξη, να περιθωριοποιηθούν και να αποκλειστούν εκ νέου στα σπίτια τους μετά από μια 10ετία που λειτουργεί το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α. δημιουργώντας τις καλύτερες προϋποθέσεις για τα Α.με.Α.
Είμαστε κάθετοι, διαφωνούμε στην αναδιάρθρωση αυτού του είδους αφού στη συνάντηση των προέδρων δεν είχε συζητηθεί κάτι σχετικό για την συγχώνευση των Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α. και την ένταξη τους στο Ε.Σ.Υ.
Παρά μόνο μετά τις θέσεις των προέδρων ετέθη το θέμα ότι θα αξιολογηθεί εάν θα γίνει ένταξη η μη των δομών αυτών ανάλογα με τη λειτουργία του κάθε Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α.
Η ένταξη τους στα Νοσοκομεία θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία τους και θα υποβιβαστεί ο ρόλος τους στην κοινωνία θυμίζοντας μας την τύχη του ΠΙΚΠΑ (Προνοιακό κέντρο που τώρα είναι στο περιθώριο).
Και τώρα φοβούμαστε ότι και το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α. θα έχει αυτή την τύχη.
Στην επιστολή μας προς τον υφυπουργό κ. Μπόλαρη παραθέσαμε την λειτουργία του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α. Αιτωλ/νίας και αιτιολογούμε την αναγκαιότητα αυτονόμησης του, ως ανοικτή μονάδα κοινωνικής φροντίδας του Υπουργείου Υγείας.
Με τιμή
για το Δ.Σ. του 
Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α. Αιτ/νιας

Η πρόεδρος
Κολοβού Λαμπρινή