Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009















K.E.K.Y.KA.ME.A AITΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
(Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α) ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

Τέρμα Μεγάλης Χώρας
30100 ΑΓΡΙΝΙΟ

Tηλέφωνα
Τηλεφωνικό Κέντρο 2641360100
Γραφείο Προέδρου 2641360124
Γραφείο Προσωπικού 2641360131
Γραμματεία 2641360123
Διοικητική Μέριμνα 2641360130
Εκπαίδ.και Προσωπικού 2641360110
Υποδοχής 2641360111
Διαχείριση 2641360112
Εργοθεραπεία 2641360115
Ηλεκτροθεραπεία 2641360116
Φυσικοθεραπεία 2641360117
Ψυχολογική Υποστήριξη 2641360120
Λογοθεραπεία 2641360121
Πισίνα 2641360122
Επιστημονικό Προσωπικό 2641360125
Τεχνικό 2641360126
Νοσηλευτικό 2641360127
Εργαστήριο Α 2641369128

Τηλ:2641044381- 44383
Fax 2641044382
Enail :
kekykamea@gmail.com




Ιστορικό φορέα, Αποστολή, Ρόλος
Τα κέντρα Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες (Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α) είναι ανοικτές δομές κοινωνικής φροντίδας και απευθύνονται σε όλα τα άτομα με αναπηρίες. Διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και λειτουργούν στο πλαίσιο των περιφερειακών συστημάτων υγείας. Παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης, εκπαίδευσης , υποστήριξης και αποκατάστασης στα άτομα με αναπηρίες και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Στόχος τους είναι η ανάπτυξη προγραμμάτων και η παροχή υπηρεσιών για την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρίες σε όλες τις εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής,
Σε αυτά τα κέντρα μπορούν να απευθυνθούν όλα τα άτομα με αναπηρίες αυτοεξυπηρετούμενα ή μη και το οικογενειακό τους περιβάλλον όπως και κάθε πολίτης που απαιτεί εξειδικευμένη ενημέρωση σε θέμα αναπηρίας.
Τα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α σκοπό έχουν:
Α. Την έγκαιρη διάγνωση, τη συμβουλευτική στήριξη και αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών αναγκών των ΑμεΑ και των οικογενειών τους
Β. Την παροχή υπηρεσιών και ανάπτυξη προγραμμάτων για την Κοινωνική στήριξη των ΑμεΑ καθώς και την πληρέστερη και ισότιμη ένταξη σε διάφορα επίπεδα της καθημερινής ζωής (απασχόληση, αυτόνομη διαβίωση, άθληση, κ.α)
Γ. Για την προεπαγγελματική κατάρτιση των ΑμεΑ, την λειτουργική τους αποκατάσταση και την υποστήριξη για ένταξη στο κοινωνικό σύνολο.
Δ. Την έγκυρη πληροφόρηση και ενημέρωση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους σε θέματα που συνδέονται με την αναπηρία.
Ε. Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε περιφερειακό επίπεδο.
ΣΤ. Την παραπομπή των ΑμεΑ σε εξειδικευμένες υπηρεσίες σε τοπικό η περιφερειακό επίπεδο.
Ζ. Την ανάπτυξη μεθόδων, τεχνικών που βοηθούν στην επίλυση θεμάτων ΑμεΑ.
Η. Την έρευνα για ανάπτυξη πολιτικών και προγραμμάτων για θέματα ΑμεΑ.
Τα Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α στελεχώνονται με εξειδικευμένο προσωπικό όπως : Ψυχολόγοι ιατροί με ειδίκευση στην παιδοψυχιατρική, Παιδαγωγοί Ειδικής Αγωγής, Φυσίατροι, Λογοθεραπευτές, Νοσηλευτές, Εργοθεραπευτές, Φυσικοθεραπευτές, Κοινωνικοί Λειτουργοί , Επισκέπτες Υγείας, Ειδικοί στον επαγγελματικό προσανατολισμό.
Στο Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α Αιτ/νίας υπάρχουν Ξενώνες Φιλοξενίας Α.μ.ε.Α όπου ο τόπος κατοικίας τους βρίσκεταιι μακριά από το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α ώστε να γίνουν αποδέκτες όλων των υπηρεσιών του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α και ειδικότερα να καταρτιστούν προεπαγγελματικά και επαγγελματικά όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα.

Διαχρονική εξέλιξη
Το 2005 όταν αναλάβαμε την Διοίκηση του Κέντρου , το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α ήταν σχεδόν άγνωστο στην περιοχή του Αγρινίου. Δεν ήταν γνωστός ούτε ο σκοπός του ούτε η περιοχή που υπήρχε το Κέντρο.
Σήμερα το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α είναι γνωστό στην περιοχή του Αγρινίου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αιτ/νίας και όχι μόνο.
To Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α. Αιτ/νιας ολοκληρώθηκε από κτιριακή άποψη τον Ιούνιο του 2002. Στα τέλη του 2002 ξεκίνησε να λειτουργεί υποτυπωδώς και άρχισε και η σταδιακή στελεχωσή του με προσωπικό.
Εν ολίγοις το Κέντρο μας ξεκίνησε να λειτουργεί με 7 άτομα προσωπικό και δώδεκα ασθενείς και σήμερα στο προσωπικό περιλαμβάνονται 33 άτομα και οι ασθενείς έχουν φθάσει σε αριθμό τους 383.
Και ενώ το Κ.Ε..Κ.ΥΚ.Α.Μ.Ε.Α ξεκίνησε με ελάχιστα υποτυπώδη μηχανήματα, τώρα όλα τα τμήματα είναι πλήρως εξοπλισμένα με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό.
Παρεχόμενες υπηρεσίες :
Το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α Αιτωλ/νίας είναι το μόνο Κέντρο που δέχεται και εξυπηρετεί όλες τις ηλικίες και όλων των ειδών τις αναπηρίες, και είναι και το μόνο Κέντρο της περιοχής που πραγματοποιεί Φυσική Αποκατάσταση των Αναπήρων, Συμβουλευτική Ψυχολογική και κοινωνική στήριξη σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, τόσο στα ίδια τα ΑΜΕΑ όσο και στις οικογένειες τους.
Η Φυσική Αποκατάσταση και Υποστήριξη είναι οι δύο κυριότεροι άξονες του, που στηρίζουν συναισθηματικά και οικονομικά κάθε άτομο με Ειδικές Ανάγκες και αυτό γιατί οι υπηρεσίες που το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α παρέχει είναι δωρεάν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α, ετησίως αντιμετωπίζονται πάνω από 383 περιστατικά από όλο τον Νομό και όχι μόνο, στους κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους του.
Συγκεκριμένα περιστατικά που αντιμετωπίζονται καθημερινά έχουν σχέση με κινητικά, αισθητηριακά προβλήματα όρασης και ακοής, αυτισμό, νοητική υστέρηση, σύνδρομα, ψυχοκινητική καθυστέρηση, μαθησιακές δυσκολίες, πολλαπλή αναπηρία και χρόνια προβλήματα.
Το εξειδικευμένο προσωπικό με τα κατάλληλα μέσα προσφέρει τις υπηρεσίες του τόσο στους ανθρώπους με αναπηρία όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον τους.
Παράλληλα το θεραπευτικό πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη των λειτουργικών κινητικών ικανοτήτων, στην απόκτηση γνωστικών δεξιοτήτων και στην αποκατάσταση δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης και κοινωνικής συμμετοχής.
Υπηρεσίες λειτουργικής αποκατάστασης:
Φυσικοθεραπεία.
Το τμήμα φυσικοθεραπείας του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Αγρινίου έχει ως έργο την αποκατάσταση ατόμων με κινητικά προβλήματα που οφείλονται σε νευρολογικές τραυματικές και ρευματικές παθήσεις.
Το τμήμα Φυσικοθεραπείας εξυπηρετεί εβδομαδιαία έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ασθενών αναλαμβάνοντας να αποκαταστήσει τα προβλήματα κινητικότητας που προέρχονται από: νευρολογικά προβλήματα (παραπληγία, τετραπληγία , ημιπληγία , Σκλήρυνση κατά Πλάκας , νόσος του Parkinson , εγκεφαλική παράλυση , ακρωτηριασμοί , όγκοι εγκεφάλου και Σπονδυλικής Στήλης) , ρευματικές παθήσεις(νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα , ερυθηματώδης λύκος)καθώς και μυοσκελετικές κακώσεις( αυχεναλγία , οσφυαλγία , οστεοαρθρίτιδα , επικονδυλίτιδα οποιασδήποτε αιτιολογίας των ατόμων με αναπηρία).
Τα άτομα ακολουθούν εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης που περιλαμβάνουν κινησιοθεραπεία , μηχανοθεραπεία και υδροθεραπεία (σε θερμαινόμενη πισίνα) με στόχο την βελτίωση της κινητικής τους κατάστασης και τελικό σκοπό την αυτοεξυπηρέτηση και την βελτίωση της ποιότητας εκτέλεσης των καθημερινών τους δραστηριοτήτων.
Επιπλέον τα εξυπηρετούμενα άτομα συμμετέχουν σε ομάδες άθλησης για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης και την ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος.
Το τμήμα διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας όπως :
Laser, υπερήχους, ηλεκτροθεραπεία, θεραπευτικά ρεύματα TENS, μηχάνημα παθητικής κινητοποίησης (CPM), στατικά ποδήλατα(2), ηλεκτρικός διάδρομος, μηχάνημα εκπαίδευσης ιδιοδεκτικότητας , ορθοστάτης , ηλεκτρικά κρεβάτια (2), διάδρομος εκπαίδευσης βάδισης, δίζυγα, όργανο γυμναστικής άνω κορμού, υδρομασάζ, δινόλουτρο.

Στόχοι για το τελευταίο τετράμηνο του 2008 και το 2009:
ü Αύξηση του αριθμού ασθενών που εξυπηρετούνται από το τμήμα με τη λειτουργία αυτού και σε απογευματινή βάση.
ü Εξοπλισμός του τμήματος με σύγχρονα όργανα γυμναστικής για άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο. Πιο συγκεκριμένα, ο εξοπλισμός περιλαμβάνει μηχανήματα εκγύμνασης με αντίσταση αέρα για άτομα με καροτσάκι:
o Μηχάνημα εκγύμνασης δικέφαλων/τρικέφαλων .
o Μηχάνημα εκγύμνασης ανάσπασης/κατάσπασης ωμοπλατών .
o Μηχάνημα εκγύμνασης θωρακικών μυών .
o Μηχάνημα εκγύμνασης κοιλιακών/ραχιαίων .
ü Αύξηση των αθλητικών δραστηριοτήτων και ίδρυση αθλητικών ομίλων για άτομα με κάθε είδους αναπηρία.
ü Διοργάνωση ημερίδας σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα του κέντρου με θέμα: «Αναπηρία και Βελτίωση Ποιότητας Ζωής » .
ü Παρακολούθηση οργανωμένων σεμιναρίων από το προσωπικό του τμήματος φυσικοθεραπείας, για επιπλέον κατάρτιση και ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τη θεραπευτική προσέγγιση των αναπήρων.

Εργοθεραπεία
Στο Τμήμα εργοθεραπείας παρακολουθούνται σε ατομικές συνεδρίες πάσχοντες με βαριά κινητικά προβλήματα (τετραπληγία, ημιπληγία, κλπ) και νευρολογικές παθήσεις (σκλήρυνση κατά πλάκας και πολυνευροπάθειες). Σκοπός είναι η βελτίωση της αδρής και λεπτής κινητικότητας των άνω άκρων και η επαναφορά στη σωστή λειτουργία.
Στο τμήμα της Εργοθεραπείας άρχισε να λειτουργεί από το τελευταίο δίμηνο του 2007 ειδικό πρόγραμμα λειτουργικής αποκατάστασης του άνω άκρου:
Το πρόγραμμα αποκατάστασης του άνω άκρου και Λειτουργικής Διαχείρισης Τόνου που είναι μια νέα, επαναστατική προσέγγιση στη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από ημιπληγία ως συνέπεια εγκεφαλικού επεισοδίου, κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων ή ατελούς διατομής του νωτιαίου μυελού.
Λογοθεραπεία
Στο Τμήμα λογοθεραπείας αντιμετωπίζονται περιστατικά, σχετικά με διαταραχές ομιλίας, λόγου, φωνής.
Αναλυτικότερα, στο τμήμα λογοθεραπείας αντιμετωπίζονται περιστατικά που αφορούν διαταραχές άρθρωσης, νοητική υστέρηση, σύνδρομα, βαρηκοΐα και κώφωση, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, απραξία, διαταραχές ροής και σχιστίες καθώς επίσης και περιστατικά με προβλήματα μάσησης και κατάποσης.
Τμήμα Ψυχολογικής Στήριξης
Το τμήμα Ψυχολογικής Στήριξης ασχολείται με την διάγνωση και την εφαρμογή προγραμμάτων για ΑμεΑ, καθώς επίσης και με τη συμβουλευτική γονέων. Για το μεν διαγνωστικό κομμάτι, η ομάδα του ψυχολογικού τμήματος χορηγεί ειδικές ψυχομετρικές δοκιμασίες για παιδιά και ενήλικες, με σκοπό να μελετηθούν οι γνωστικές τους λειτουργίες και να εκτιμηθεί η αγωγιμότητά τους, ενώ για τους γονείς και τους φροντιστές των ΑμεΑ δημιουργούνται ομάδες υποστήριξης.
Παρέχει και τις υπηρεσίες του γενικότερα, και σε άτομα τα οποία δεν λαμβάνουν κάποιας άλλης μορφής θεραπεία από το κέντρο και απλά χρειάζονται ψυχολογική στήριξη.
Σχεδιάζει και πραγματοποιεί έρευνα σχετικά με την αναπηρία.
Δημιουργεί ομάδες ευαισθητοποίησης στόχος των οποίων είναι να παρέχουν στα μέλη τους κίνητρα για συνεργασία και σύνδεση με την τοπική κοινωνία.
Προγραμματίζει δράσεις συνεργασίας με φορείς αποκατάστασης και διαμονής για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που δεν μπορούν να ζήσουν μόνα τους και χρειάζονται την επίβλεψη από κάποιο άτομο (γονέας, συγγενής, κηδεμόνας).

Δραματοθεραπεία
Πρόγραμμα δραματοθεραπείας σε ενήλικες , εφήβους και παιδιά με διάφορα ψυχολογικά προβλήματα (άγχος, φοβίες, δυσκολίες στην επικοινωνία κ.α.) και με σοβαρότερες ψυχικές διαταραχές.
Κεντρικός άξονας είναι η πεποίθηση ότι η δημιουργική διαδικασία μες στο Δραματοθεραπευτικό πλαίσιο παρέχει έναν ασφαλή χώρο μέσα στον οποίο οι συμμετέχοντες επανεξετάζουν τις αξίες τους, τις στάσεις και τα συναισθήματα τους (το εσωτερικό τους δράμα) και ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ νέους, εναλλακτικούς τρόπους δράσης και ύπαρξης μέσα στον κόσμο.
Αποτελεί μια μέθοδο εργασίας και παιγνιδιού η οποία χρησιμοποιεί μεθόδους δράσης τέτοιες που να διευκολύνουν την δημιουργικότητα, τη φαντασία, την μάθηση, την αυτεπίγνωση και την ανάπτυξη.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από την φιλόλογο κ. Παπαδοπούλου Δήμητρα μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας, εθελόντρια του Κέντρου μας

Τμήμα Κοινωνικής Υπηρεσίας – Επισκεπτών υγείας
Η Κοινωνική υπηρεσία είναι υπεύθυνη για την καταγραφή των περιστατικών, λήψη πλήρους ιστορικού, πληροφόρηση και ενημέρωση για τις υπηρεσίες που παρέχονται στο κέντρο μας αλλά και γενικότερα για τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής στο τομέα της αναπηρίας, την στήριξη – συμβουλευτική των μελών και των οικογενειών τους, την παραπομπή περιστατικών σε άλλες δομές, όταν και όπου χρειάζεται, την οργάνωση των δραστηριοτήτων του Κέντρου, την δικτύωση με την κοινότητα καθώς και την καταγραφή και επικοινωνία με τους εθελοντές.
Σκοποί και Στόχοι
- Ευαισθητοποίηση κοινού
- Ανάπτυξη εθελοντισμού
- Ανάπτυξη του κοινωνικού προφίλ του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ
- Κοινωνική εργασία σε ομάδες
- Ανάπτυξη προγραμμάτων για τους τυφλούς.
- Λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης των τυφλών.
Προγραμματισμός τελευταίου τετραμήνου 2008 επιχειρησιακά προγράμματα 2009
_ Επισκέψεις κατ’ οίκον μετά από επαφή με τον εξυπηρετούμενο.
-Γνωστοποίηση στο ευρύ κοινό για την ύπαρξη και τη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης.
- Πραγματοποίηση έρευνας σχετικά με την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε διάφορες υπηρεσίες/σύνταξη ερωτηματολογίου.
- Σχεδιασμός δράσης σε σχέση με την ενημέρωση και πληροφόρηση κοινού για προγράμματα του Κέντρου.
- Σχεδιασμός και κατάρτιση εγγράφου αναφορικά με τα επιδόματα και τη γενικότερη εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.

Νοσηλευτικό Τμήμα
Στο νοσηλευτικό τμήμα υλοποιείται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πρόγραμμα αγωγής υγείας και πρώτων βοηθειών ΑμεΑ, αλλά και τους φροντιστές αυτών.
Συνεργασία του τμήματος με :
ü ΝΕΛΕ για την υλοποίηση προγραμμάτων
ü Τον προϊστάμενο Μαζικού και Αναπτυξιακού Αθλητισμού προκειμένου να πραγματοποιηθεί στο κέντρο πρόγραμμα άθλησης για ΑμεΑ
ü Εθελοντές ιατρούς για την παρακολούθηση ασθενών του Κέντρου.
ü Παράδοση μαθημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille σε τυφλούς από εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ
ü Τα μαθήματα γίνονται με τη χρήση H/Y με ειδικό λογισμικό και βοηθήματα για τυφλούς).
Παράδοση μαθημάτων αγωγής υγείας και πρώτων βοηθειών σε ασθενείς και συνοδούς τους.
Πρόγραμμα κατάρτισης και δημιουργικής απασχόλησης
Με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Επιτροπής Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) υλοποιούνται τα παρακάτω προγράμματα.
Πρόγραμμα Ζωγραφικής
Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να αποκτήσουν τα άτομα εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να αναπτύξουν τις κριτικές τους ικανότητες.
Πρόγραμμα Μουσικής
Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στο να αποκτήσουν τα άτομα μουσικές και
θεατρικές ικανότητες.
Πρόγραμμα μαθημάτων Σωματικής και Ψυχικής Υγείας
Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού τα ΑΜΕΑ καθώς και οι συνοδοί τους έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν βασικές γνώσεις που αφορούν την φυσιολογική λειτουργία του σώματος, την υγιεινή και την πρόληψη ψυχικών και σωματικών ασθενειών, καθώς και να συζητήσουν τυχόν προβληματισμούς τους σε θέματα υγείας.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας – Α΄ Βοήθειες (από γιατρό) Τμήμα Φυσικής Αγωγής
Το τμήμα αυτό λειτουργεί σε συνεργασία με τον προϊστάμενο μαζικού αθλητισμού ,το οποίο στοχεύει στην βελτίωση της Γενικής Φυσικής κατάστασης και ποιότητας ζωής του ατόμου με ειδικές αναπηρίες.

Πρόγραμμα κινητικότητας προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής επιβίωσης
Το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α Αιτ/νίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιεί στο χώρο του μαθήματα κατάρτισης σε άτομα με προβλήματα όρασης – Τεχνικές καθημερινής επιβίωσης – εξοικείωση με την μέθοδο BRAILLE σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και αποκατάστασης τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) και χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών Ειδικών για τυφλούς.
Επιπλέον στο Κέντρο λειτουργεί βιβλιοθήκη ομιλούντων βιβλίων
Στο Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α. Αιτ/νίας υπάρχει τμήμα εθελοντών.
Μία πολυπληθή ομάδα εθελοντών – Επιστημονικοί συνεργάτες – με υψηλά προσόντα ( Νευροχειρουργός , Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Ορθοπεδικός, Φυσικοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, βοηθοί Φυσικοθεραπευτών, Γυμναστής Ειδικής Αγωγής.)
Το κέντρο έχει υψηλούς στόχους και επίπεδα συνεργασίας με άλλους φορείς όπως τα Ειδικά Σχολεία, Σχολικές Μονάδες « Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης Αγρινίου (Ε.Ε.Ε.Κ.) και με το πνευματικό κέντρο του Δήμου Αγρίνιου.

Στο Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α φιλοξενήθηκε για δύο χρόνια το Ειδικό Γυμνάσιο για άτομα με ειδικές Ανάγκες που προερχόταν από τα Ειδικά Σχολεία.
Στενή συνεργασία υπάρχει με την ΕΛΕΠΑΠ.
Ένα μέρος της αποκατάστασης των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες της ΕΛΕΠΑΠ πραγματοποιείται στην θεραπευτική πισίνα του Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α
Τέλος το Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.Α.ΜΕ.Α Αιτ/νίας συνεχίζει την παράδοση σε επιτυχείς
Οργανώσεις συνεδρίων, ημερίδων και σεμιναρίων και δίνει μια νέα διάσταση στην κατάρτιση και στη διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας με τους τοπικούς φορείς: κρατικούς και μη, καθώς και τους ανθρώπους που ασχολούνται στον Τομέα Υγείας της Αναπηρίας και κοινωνικής Φροντίδας.